marți, 18 ianuarie 2011

Curiozitati despre Turnul Eiffel

Turnul este compus din 18038 bucăţi de fier, care au fost asamblate - numărul total de nituri: 2500000. Turnul Eiffel este revopsit complet la fiecare şapte ani - greutatea totală de vopsea erodată este de 15 tone. Turnul are aproape 7 milioane de vizitatori pe an, peste 200 de milioane de la primul vizitator, fiind construit în 1889 (şi batjocorit ca fiind o oroare în faţa ochilor şi fiind considerat o mare dezamagire pentru mulţi parizieni din "mica nobilime"). Lifturile din Turn circulă cca. 100.000 de kilometri pe an.

Turnul a fost iniţial construit ca arc de intrare pentru Paris Exposition Universelle din 1889. Designul turnului a fost prezentat într-o competiţie cu alte intrări, dintre care una a fost o ghilotina gigant! (Claes Oldenburg ar fi fost mândru.)

Când Turnul era în stadiile sale iniţiale de a fi construit, o serie de mult-respectaţi artişti, scriitori şi intelectuali francezi din acel timp au scris și semnat o scrisoare în semn de protest a construcției turnului, referindu-se la structură ca fiind "o odioasă coloană de metal cu șuruburi".

Surse: http://www.associatedcontent.com/article/1754080/the_eiffel_tower_odd_facts_and_curiosities.html

Un comentariu: