luni, 20 decembrie 2010

Capcanele plantelor carnivore


Plantele carnivore au cele mai bizare adaptări la medii sărace în substanțe nutritive. Aceste plante obţin unele substanțe nutritive prin atragerea în capcane și digestia a diverse nevertebrate, uneori chiar broaște mici și mamifere. Deoarece insectele reprezintă unul dintre elementele de pradă cele mai frecvente pentru cele mai multe plante carnivore, ele sunt numite uneori plante insectivore. Nu este surprinzător faptul că cel mai frecvent habitat pentru aceste plante este în mlaștini și turbării, unde concentrațiile de nutrienţi sunt scăzute, dar apa și soarele sezonier sunt abundente. Nu mai puțin de treisprezece specii de plante carnivore au fost găsite într-o singură mlaștină (Folkerts, 1982). Cele mai multe plante absorb azot din sol prin intermediul rădăcinilor lor, dar plantele carnivore absorb azot din prada lor animală prin frunzele lor, special modificate ca și capcane.

Capcanele acționează într-o varietate de moduri.
  • Capcane de tip groapă ale plantelor în formă de ulcior care sunt formate din frunze pliate și bazine alunecoase adânci umplute cu enzime digestive.

  • Capcane lipicioase formate din frunze care sunt acoperite cu glande care emană mucilagiu lipicios.

  • Așa zisele capcane de formate din frunze dotate cu balamale care se închid atunci când firele declanșatoare sunt atinse.

  • Capcanele de aspirare reprezintă frunze modificate în formă de vezica urinară cu o ușă cu balamale căptușită cu fire de declanșare.

  • Capcane tip oală a plantelor în formă de tirbușon formate din canale tubulare răsucite căptușite cu fire și glande.


Plantele carnivore sunt fascinante chiar și atunci când nu prind insecte în capcane, formele lor neobișnuite sunt intrigante. Cu toate acestea, nu ar trebui să se colecteze plante din sălbăticie deoarece cele mai multe dintre ele sunt relativ rare. Distrugerea habitatelor și colectarea excesivă sunt două dintre cele mai mari amenințări pentru plantele carnivore.

Destrămarea evoluției plantelor carnivore și ecologia a preocupat pe biologi timp de secole. Experimentele extinse ale lui Charles Darwin au confirmat deprinderile carnivore pentru mai multe genuri. Obiceiul carnivor a fost documentat pentru cel puțin 9 familii de plante și 600 de specii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu