luni, 13 decembrie 2010

Mistere ale vechilor piramide egiptene

Piramidele egiptene sunt cunoscute a fi una din cele şapte minuni ale lumii moderne. Ce sunt de fapt aceste piramide? Cum s-au construit şi în ce scopuri?

În primii ani ai istoriei egiptene, trupurile faraonilor au fost plasate în "piramide", structuri masive de piatra construite la marginea deşertului, în apropiere de nivelul superior de inundație a Nilului. Piramidele au fost atât morminte regale cât și temple religioase, unde spiritul faraonului mort  putea fi venerat.

Dintre cele şapte minuni ale lumii antice, doar piramidele din Egipt au supravieţuit într-o formă care seamănă cu starea lor originală. Cea mai mare dintre cele trei, cunoscută sub numele de Marea Piramida a lui Keops a fost făcută din aproximativ 2,3 milioane de blocuri de piatră, fiecare cântărind în medie 2,5 tone. Situată în Giza, pe malul de vest al fluviului Nil, lângă Cairo, piramidele rămân una dintre minunile ingineriei din toate timpurile.

Piramidele au fost construite din blocuri imense de calcar și granit, fiecare bloc cântărind peste două tone, care au fost extrase din apropiere, din deșert. Pietrele au fost apoi transportate cu ajutorul vaselor pe Nil şi tractate pe un drum pietruit din granit de la râu la locul neted, folosind frânghii şi sănii, dar și forța musculară.

A ramas încă un mister modul exact în care aceste pietre grele au fost ridicate la locul lor pană când piramidele au luat forma finală. Cei mai mulţi oameni credeau că au fost ridicate cu ajutorul unei rampe de pământ uriaşă şi așezate strat pe strat. După ce toate pietrele au fost așezate la locul lor, muncitorii au prevăzut calcar alb fin de-a lungul părţii zimţate, pentru a da piramidei o suprafață netedă.

Între timp, în interiorul piramidei, au fost decupate două camere, una dintre ele a fost camera de înmormântare, iar cealaltă un depozit pentru stocarea posesiunilor importante a Faraonului. Când faraonul a fost îngropat, sicriul său a fost târât în sus printr-un coridor lung la camera de înmormântare. Apoi coridorul a fost complet blocat şi intrarea în piramidă etanșată cu atenţie şi ascunsă.

Dacă privim aceste piramide ne dăm seama astăzi că vechii egipteni, care au trăit cu aproape 5000 de ani în urmă, au fost unii dintre cei mai buni ingineri cunoscuți vreodată. Ei au afişat o măiestrie remarcabilă de know-how tehnic, lucrând cu cele mai grele pietre şi fără unelte de metal. Dar, desigur, aceste structuri masive de piatra nu ar fi putut fi construite fără munca a zeci de mii de muncitori. Au fost meşteri care au lucrat permanent la fața locului şi o forţă de muncă mult mai mare de ţărani, care au fost chemaţi să lucreze la proiectele regale în timpul lunilor atunci când câmpurile lor au fost inundate şi în timpul lor liber.

Munca a fost dificilă, dar condiţiile au fost echitabile. Muncitorii au fost liberi să se plângă dacă au simţit că au fost trataţi nedrept. De exemplu, un grup de muncitori au refuzat să-şi continue activitatea, după ce guvernul a rămas în urmă cu plata salariilor. Aceasta a fost înregistrată ca fiind prima grevă din istorie și a fost rezolvată fără incidente.

La construirea piramidelor, muncitorii au avut un stimulent special. Din moment ce ei credeau că faraonul va avea grijă de ei în lumea cealaltă, era în interesul lor să se asigure că ajung acolo în condiţii de siguranţă.

Deşi piramide au fost construite în aşa fel încât jaful era dificil, peste secole, hoţii au reuşit să intre, distrugând trupurile faraonilor şi furând comorile lor.

În cele din urmă, din cauza a astfel de distrugeri, faraonii au oprit construcția piramidelor şi în locul acestora au construit morminte secrete făcute într-un loc pustiu şi la distanţă numit "Valea Regilor", în apropiere de oraşul antic Teba. Aceste morminte ascunse, tăiate în stâncă au conținut toate comorile care erau deținute în piramide dar în cele din urmă, cele mai multe dintre ele au fost, de asemenea, jefuite. Cu toate acestea în timpul celei de-a 21-a dinastii, multe dintre mumiile regale au fost mutate într-un loc secret, unde au rămas nedescoperite până cu aproximativ un secol în urmă.

3 comentarii: